5 съвета за поддържане на чисти зъби и свеж дъх на кучето

5 съвета за поддържане на чисти зъби и свеж дъх на кучето

Знаете ли, че грижата за зъбите на нашите космати приятели е също толкова важна, колкото и за нас? За съжаление, много собственици на кучета пренебрегват значението на поддържането на чистите зъби на кучето. Зъболекарските грижи за кучета могат да повлияят на цялостното им благосъстояние, не само на зъбите и венците. Здравият набор от зъби позволява дъвченето, което подпомага правилното храносмилане, като позволява на ензимите да разграждат храната си.

 

Лошото здраве на зъбите може да доведе до различни проблеми за вашето куче, включително:

  • Вонящ дъх
  • Плака
  • Зъбен камък
  • Гингивит
  • Пародонтоза
  • Абсцеси

 

Ето нашите топ 5 съвета, за да поддържате зъбите на кучето си чисти:

 

1. Започнете рано почистването, още докато е  кученце

 

Една от най-добрите мерки започва с обучението на кученца. Научете младото си куче да му е удобно да отваря устата си и да изследвате зъбите му. Важно е да можете да проверявате редовно устата на кучето си, тъй като ранните признаци на пародонтит често не са много очевидни. Най-добре би било вашият ветеринарен лекар редовно да проверява устата на вашето куче, за да е сигурен, че всичко е наред. Ранните тренировки също ще помогнат на вашето куче да приеме миенето на зъбите, което трябва да започне възможно най-младо. Много продукти улесняват този процес, включително използването на четки за зъби и паста за зъби, специално създадена за кучета. Ако първоначално се чувствате неудобно, помолете вашия ветеринарен лекар да ви покаже как да се грижите и да миете зъбите на кучето си правилно.

Съвет: Когато избирате четка за зъби, не забравяйте да потърсите такава, която да се побере удобно в устата на вашето кученце. Можете също така да намерите четки за зъби с пръсти, които са по-лесни за маневриране. Можете дори да използвате марля гъба върху пръста си или много мека четка за бебешки зъби. Пастата за зъби за домашни любимци също се предлага в различни вкусове за удоволствие на вашия домашен любимец.

Важно е да запомните да не използвате човешка паста за зъби, тъй като повечето човешки пасти имат ненужни съставки за вашето куче и могат да им навредят. 

 

2. Редовни стоматологични почиствания и прегледи 

 

Да предположим, че кучето ви развива зъбен камък, гниене на зъбите или заболяване на венците. В този случай той или тя може да се наложи да се подложи на почистване, извършено под обща упойка от вашия ветеринарен лекар. Обикновено се изисква цялостно почистване, а понякога са необходими и екстракции, ако някои от зъбите са извън нормите.

 

3. Внимавайте за фини симптоми

 

Не всички проблеми със здравето на устната кухина ще бъдат лесно забележими; понякога са по-фини. 

 

Няколко признака могат да включват: 

  • Предпочитание само към мека храна
  • Хранене от едната страна на устата им
  • Скимтене при дъвчене на кости или играчки

В този случай накарайте вашия ветеринарен лекар да провери устата на кучето, за да идентифицира проблема. Болката в зъбите може да причини промени в поведението и на вашето куче. Ако някога сте имали зъбобол, вие знаете колко болезнено може да бъде. Често кучетата се опитват да прикрият тази болка, така че най-добре е проблемът да бъде проверен веднага щом забележите признаците.

 

4. Изберете диета, която насърчава здравето на зъбите

 

Някои храни за кучета използват съставки, които укрепват здравето на зъбите, като предотвратяват образуването на зъбен камък. Специфични влакнести структури могат да помогнат за „скраб“ на зъбите, намалявайки времето между почистването на зъбите. Някои храни също могат да съдържат съставки, които свързват калция, за да предотвратят натрупването на зъбен камък. 

 

5. Ползвайте играчки и лакомства за почистване на кучешки зъби

 

Знаете ли, че дори играчките могат да помогнат за почистването на зъбите на вашето куче? Някои играчки помагат за подобряване на здравето на зъбите, като насърчават смачкване и дъвчене, а кое куче не обича това? Внимавайте за продукти, специално проектирани за здравето на зъбите и одобрени от съответните органи и институции.

Важно е да запомните, че трябва да обърнете внимание на здравето на зъбите и превантивните грижи в началото на живота на вашето куче. Продължаването на редовните прегледи от ветеринар, заедно с правилната диета и дъвченето на играчки са чудесни начини да останете на върха на здравето на зъбите на вашето куче. Правилната поддръжка може да създаде грижи  на собствениците на кучета сега, но в крайна сметка може да бъде спасител за вашето кученце. В крайна сметка кучето ви ще ви благодари за това!

През декември 2022 г. FDA обяви, че няма достатъчно данни за установяване на причинно-следствена връзка между храните без зърнени храни и развитието на хранителен DCM. Като такива, те ще продължат да наблюдават изследванията за значими данни, но не възнамеряват да пускат допълнителни актуализации. (19)

прочети още

Кучетата също имат своите чувства, емоции, желания, както и начини да ги изразят макар и без думи. В своята книга "Кучето" Хелмут Рогер е разтълкувал и публикувал кратък речник на езика, мимиката и жестовете на кучето, чрез който лесно можем да се ориентираме какво иска да ни "каже" четириногият ни приятел и да откликнем съответно на неговата реакция.

прочети още

Много клинични проучвания доказват ефикасността на Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в храните, които се консумират от нашите домашни любимци всеки ден. Омега 3 има положителен ефект върху здравето на кожата (главно при атопичен дерматит), ставите, бъбреците и върху подобряването на когнитивните способности.

прочети още

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Чистата радост и безусловната любов, с която ни посреща нашият четириног приятел у дома, е безценна. Как отговаряте на тази обич? Споделеното време заедно – в игри и разходки, изгражда силна и уникална връзка между вас. Но за да се радвате на тази безусловна любов дълго време, е важно да се грижите за правилното хранене на домашните любимци. Именно то е в основата на жизнеността и дългия им живот.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Минералните добавки се използват в сухата и мократа храна за домашни любимци, за да се гарантира, че рецептата съдържа всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Без тях храната може да не отговаря на хранителните нужди на домашния любимец.

прочети още

Все повече продукти с пребиотици, пробиотици и / или храносмилателни ензими изскачат по рафтовете на хранителните магазини. Какви точно са тези „биотици“ и защо са толкова популярни? Замисляли ли сте се дали вашият домашен любимец също се нуждае от тях?

прочети още

Високо кръвно налягане, диабет, артроза, дихателни проблеми - това са само част от болестите, които могат да сполетят домашния ви любимец в следствие на наднорменото му тегло. Въпреки, че са сладки и пухкави, когато качат някое друго излишно килце, любимците биват изложени на риск.

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още