6 основни фактора как да храним своето куче или коте

6 основни фактора как да храним своето куче или коте

С толкова много марки на пазара как можете да разберете коя храна е най-добрият избор за вашето куче или коте? Ето 6 основни фактора, които е добре да съобразите.

 

1.  Качеството

 

Думата „качество“ сама по себе си не говори много. Едва ли ще срещнете производител, който определя храната си като некачествена. Един от начините да разберете дали храната е висококачествена е внимателно да прочетете съдържанието. Важно е да не фигурират съставки от остатъчни продукти или неизвестни животински източници – като птиче брашно, например.

 

От съществено значение е и репутацията на производителя. Премиум храни за домашни любимци като Petcurean, чиито две марки – GO! Solutions™ и NOW Fresh® се предлагат и на българския пазар, е в топ 3 на най-добрите храни за домашни любимци в Канада.

 

 

2. Протеини

 

Протеините са градивните елементи на тъканите, които съставят всички органи в тялото. Така че въпросът е не дали, а какво количество протеин да има в храната? Малките имат нужда от повече протеин, за да растат здрави.

 

При кучетата: Исторически погледнато, протеинът в кучешката храна е бил около 22-26%. Това ниво е повече от достатъчно за доставяне на незаменими аминокиселини за повечето кучета.

 

При котета: Котките имат нужда от 26%-30% протеин на база сухо вещество, комбинирани с всички необходими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини са тези, които вашата котка не може да направи сама, така че трябва да се набавят с храна.

 

3. Въглехидрати

 

Широко разпространен е митът, че въглехидратите в храната водят до наднормено тегло при кучетата и котетата. Това не е вярно. Въглехидратите са важни и необходими. Всичко е въпрос на баланс.  Във висококачествената храна за домашни любимци има съставки като ечемик, соя и овес. Те спомагат за осигуряването на енергия и фибри. Диетичните въглехидрати осигуряват същото количество енергия като протеина и по-малко от половината от количеството като мазнините.

 

При кучетата: Диетичните фибри са уникален вид въглехидрати, които кучетата не могат да усвояват. Тъй като не се усвояват, фибрите почти

не осигуряват енергия, така че могат да помогнат за намаляване на броя на консумираните калории. Той също така помага за поддържане на храносмилателното здраве и подпомага контрола на кръвната захар, както и осигурява на вашето кученце усещане за ситост.

 

При котките: Въглехидратите не се считат за основни хранителни вещества в храненето на котките и често се считат като съставки за „пълнеж“. Въпреки това, въглехидратите изпълняват много важни функции при котетата. Тъй като въглехидратите са силно смилаем и лесно достъпен източник на енергия, повече от протеина в диетата на

вашата котка, той може да се използва за производство и поддържане на телесна тъкан, а не за производство на енергия.

 

4. Витамини и минерали

 

Точно като хората, кучетата и котките се нуждаят от витамини и минерали за здравето на храносмилателната и имунната система. Добавянето на зеленчуци и висококачествени зърнени храни към храната за домашни любимци осигурява някои от тези витамини и минерали. 

 

Има два вида витамини – мастноразтворими и водоразтворими. Мастноразтворимите витамини включват A, D, E и K и се съхраняват в тялото. Прекаляването с тези витамини може да има токсичен ефект върху домашните любимци. Водоразтворимите витамини включват витамини от В-комплекс и витамин С.

 

Храните на GO! Solutions™ и NOW Fresh® /Grain Free/ са с естествени съставки, но също така съдържат точното количество витамини и минерали. Това ще гарантира, че на вашия домашен любимец е осигурено правилно хранене с всички градивни елементи, за да бъде по-здрав и щастлив.

 

5. Мазнини

 

Мазнините са необходима част от балансираната диета. За повечето здрави кучета храна, която осигурява около 12-18% мазнини, е най-добрата за поддържане на здравето.

За повечето здрави котки – 15-20% е най-доброто съдържание на мазнини.

 

Мазнините са концентриран източник на енергия, който доставя над два пъти по-голямо количество калории, отколкото протеините или въглехидратите. Поради това, твърде много мазнини – без достатъчно движение, могат да бъдат вредни за здравословното тегло на вашия домашен любимец.

 

Храни като GO! Solutions™ и NOW Fresh® /Grain Free/ са формулирани точно така, че да отговарят на тези специфичните нужди на вашия домашен любимец.

 

6.  Възраст и здравословно състояние

 

Не е изненада, че домашните любимци имат различни хранителни нужди в зависимост от възрастта си и здравословното им състояние. Ако вашето куче или коте има чувствителност към зърнени храни или здравословен проблем, ветеринарният лекар може да препоръча специален хранителен режим и храна без зърно.

Храните за бебета кученца и котенца са специално формулирани за малките.

Те са лесно смилаеми, с комбинация от съставки, които се грижат за здравословното развитие на мозъка, костите, ставите и млечните зъбки.

Подходящата здравословна храна за по-възрастните кучета и по-възрастните котки поддържа тяхната на жизненост, имунна и храносмилателна система.

 

Всяко куче и коте има своята индивидуалност и специфики при отглеждане. Няма универсална рецепта, която да е правилна за всички породи и за всяка възраст. Изборът на храна изисква време, прочуване, средства и ангажираност от ваша страна. Но си заслужава! Така си гарантирате, че давате най-доброто за здравия и щастлив живот на домашния любимец, който ви обсипва с любов и преданост всеки ден.

През декември 2022 г. FDA обяви, че няма достатъчно данни за установяване на причинно-следствена връзка между храните без зърнени храни и развитието на хранителен DCM. Като такива, те ще продължат да наблюдават изследванията за значими данни, но не възнамеряват да пускат допълнителни актуализации. (19)

прочети още

Кучетата също имат своите чувства, емоции, желания, както и начини да ги изразят макар и без думи. В своята книга "Кучето" Хелмут Рогер е разтълкувал и публикувал кратък речник на езика, мимиката и жестовете на кучето, чрез който лесно можем да се ориентираме какво иска да ни "каже" четириногият ни приятел и да откликнем съответно на неговата реакция.

прочети още

Много клинични проучвания доказват ефикасността на Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в храните, които се консумират от нашите домашни любимци всеки ден. Омега 3 има положителен ефект върху здравето на кожата (главно при атопичен дерматит), ставите, бъбреците и върху подобряването на когнитивните способности.

прочети още

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Лошата хигиена на зъбите може да доведе до възпаление на венците, което може да причини бактериални инфекции, засягащи органите на вашето куче, като сърцето и бъбреците им и в краен случай може да бъде фатално. За щастие има няколко лесни стъпки за насърчаване на здравето на зъбите на вашето куче.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Минералните добавки се използват в сухата и мократа храна за домашни любимци, за да се гарантира, че рецептата съдържа всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Без тях храната може да не отговаря на хранителните нужди на домашния любимец.

прочети още

Все повече продукти с пребиотици, пробиотици и / или храносмилателни ензими изскачат по рафтовете на хранителните магазини. Какви точно са тези „биотици“ и защо са толкова популярни? Замисляли ли сте се дали вашият домашен любимец също се нуждае от тях?

прочети още

Високо кръвно налягане, диабет, артроза, дихателни проблеми - това са само част от болестите, които могат да сполетят домашния ви любимец в следствие на наднорменото му тегло. Въпреки, че са сладки и пухкави, когато качат някое друго излишно килце, любимците биват изложени на риск.

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още