7 опасности от затлъстяване при кучета

7 опасности от затлъстяване при кучета

Затлъстяването се превръща в много сериозна здравна криза за кучетата в САЩ. Според проучването на Асоциацията за превенция на затлъстяването от 2016 г. над 50% от кучетата и котките са със затлъстяване. Прекомерното хранене на домашни любимци, получаването на твърде много висококалорични лакомства и недостатъчното упражнение са често срещани фактори в епидемията от затлъстяване на кучетата.

 

Много собственици на кучета не смятат, че е голяма работа, ако кучето им има малко корем или напълнее малко. Но излишните телесни мазнини могат да причинят големи здравословни проблеми при кучетата - по същия начин, както могат да причинят големи здравословни проблеми на хората. Когато кучетата ядат твърде много и не се упражняват достатъчно, те бързо могат да затлъстеят.

 

Затлъстяването е особен проблем за малките и мини породи, тъй като енергийните им нужди са ниски в сравнение с големите кучета. За малките кучета само няколко допълнителни калории на ден могат бързо да се натрупат като излишни мазнини. Малките кучета, особено тези с къси муцуни (брахицефални), могат да развият респираторни и сърдечни проблеми поради наднорменото тегло.

 

Интернет може също да е допринесъл за проблема със затлъстяването на домашни любимци, като популяризира имиджа на пълнички кучета като сладки или очарователни. Много от най-популярните акаунти за кучета в Instagram и други социални медии показват кучета с наднормено тегло или затлъстяване. Докато пълничките кучета са очарователни, собствениците трябва да са наясно, че като позволяват на кучетата им да затлъстяват, те биха могли да съкратят продължителността на живота на любимия си домашен любимец и да увеличат риска за своите кучешки спътници от сериозни здравословни проблеми.

 

Време е собствениците на домашни любимци да оставят лакомствата и да спрат да хранят излишно животинките. Ако не го направите, кучето ви може да е изложено на много здравословни проблеми. Според изследвания и ветеринарни лекари това са някои от най-сериозните опасности от затлъстяване на кучета:

 

Дихателни проблеми

 

Кучетата, които носят допълнително тегло, са изложени на висок риск от развитие на проблеми с дишането като задух и сънна апнея, според PetMD . Допълнителните мазнини в гърдите могат да затруднят разширяването на белите дробове на кучето. Това означава, че той не може да вдишва дълбоко и може да не получава кислорода, който му е необходим, за да бъде здрав. Това може да причини проблеми със съня, както и хрипове или други проблеми, които затрудняват кучетата да ходят или да тичат.

 

Високо кръвно налягане

 

Високото кръвно налягане се нарича още хипертония и може да бъде фатално за затлъстелите кучета. Сърцето трябва да работи още по-усилено, за да изпомпва богата на кислород кръв в тялото на кучето, когато е затлъстяло. Тази допълнителна работа може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност, която е фатална, ако не се лекува.

 

Диабет

 

Диабетът се превърна в основен здравословен проблем при кучетата. Много експерти казват, че голямото нарастване на броя на затлъстелите кучета е свързано с нарастващия брой кучета с диабет. Точно както при хората, затлъстяването значително увеличава възможността кучето да развие диабет. Диабетът може да бъде трудно управляем при кучета и често в крайна сметка причинява други заболявания, които могат да бъдат фатални.

 

Чернодробно заболяване

 

Всички органи и системи в тялото трябва да работят много по-усилено при затлъстели кучета. Но мастната чернодробна болест може да доведе до претоварване на черния дроб на кучето да спре да пречиства тялото си и да се отърве от токсините. Когато черният дроб не работи както трябва, има редица здравословни проблеми, които могат да се случат в резултат - някои от които не са лечими и могат да доведат до смърт.

 

Артроза

 

Проблемите със ставите са често срещани при затлъстелите кучета . Артритът може да се превърне в болезнен проблем, особено при малки кучета, които имат много допълнително тегло. Кучетата с артрит имат болезнени подути стави, които могат да направят дори редовното ходене неудобно или болезнено.

Добавките могат да помогнат за минимизиране на болката при артрит, а някои лекарства могат да помогнат да се отървете от възпалението в ставите. Но в крайна сметка единственият начин да се намали болката при артрит и да се предотврати развитието му на първо място е кучето да отслабне.

 

Компрометирана имунна функция

 

Кучетата, които са със затлъстяване, могат да бъдат по-податливи на вирусни и бактериални заболявания и може да не се възстановят от инфекции толкова бързо, колкото кучетата, които са с нормално тегло и телосложение. Това е така, защото имунната им система не работи толкова добре, колкото би трябвало. Тези заболявания рядко са сериозни сами по себе си, но с течение на времето те могат да причинят още по-големи щети на имунната система на кучето. Те също могат да бъдат скъпи за лечение, тъй като те често се нуждаят от лекарства, отпускани по лекарско предписание.

 

Повишен риск от раково заболяване и туморни образувания 

 

Вероятно един от най-сериозните здравословни проблеми, които могат да бъдат причинени от затлъстяването при кучета, е ракът. Затлъстяването увеличава шанса на кучето да развие някои видове рак. При породи като ретривъри (които вече са склонни към развитие на тумори и кисти), затлъстяването увеличава шанса тези тумори да бъдат злокачествени.

 

Какво можете да направите, за да помогнете на домашния си любимец да отслабне?

 

Изброените по-горе сериозни здравословни проблеми не са единствената опасност от кучешко затлъстяване. Въпреки че тези състояния се срещат при голям брой кучета с наднормено тегло, има и някои опасения, които засягат ВСЯКО куче с наднормено тегло. Липсата на издръжливост, непоносимост към горещи температури и повишен риск от хирургични усложнения са само няколко.

 

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да осигурите висококачествена диета, сервирана в подходящите порции. Повечето кучета имат наднормено тегло просто поради прехранване, така че е най-добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно правилния размер на порцията за вашето куче. Също така е важно да можете да установите дали вашият домашен любимец е с идеално телесно тегло. Добавете няколко ежедневни разходки и други редовни упражнения и вашият домашен любимец не би трябвало да има проблеми да се придържа към оптималното си тегло.

 

През декември 2022 г. FDA обяви, че няма достатъчно данни за установяване на причинно-следствена връзка между храните без зърнени храни и развитието на хранителен DCM. Като такива, те ще продължат да наблюдават изследванията за значими данни, но не възнамеряват да пускат допълнителни актуализации. (19)

прочети още

Кучетата също имат своите чувства, емоции, желания, както и начини да ги изразят макар и без думи. В своята книга "Кучето" Хелмут Рогер е разтълкувал и публикувал кратък речник на езика, мимиката и жестовете на кучето, чрез който лесно можем да се ориентираме какво иска да ни "каже" четириногият ни приятел и да откликнем съответно на неговата реакция.

прочети още

Много клинични проучвания доказват ефикасността на Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в храните, които се консумират от нашите домашни любимци всеки ден. Омега 3 има положителен ефект върху здравето на кожата (главно при атопичен дерматит), ставите, бъбреците и върху подобряването на когнитивните способности.

прочети още

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Чистата радост и безусловната любов, с която ни посреща нашият четириног приятел у дома, е безценна. Как отговаряте на тази обич? Споделеното време заедно – в игри и разходки, изгражда силна и уникална връзка между вас. Но за да се радвате на тази безусловна любов дълго време, е важно да се грижите за правилното хранене на домашните любимци. Именно то е в основата на жизнеността и дългия им живот.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Лошата хигиена на зъбите може да доведе до възпаление на венците, което може да причини бактериални инфекции, засягащи органите на вашето куче, като сърцето и бъбреците им и в краен случай може да бъде фатално. За щастие има няколко лесни стъпки за насърчаване на здравето на зъбите на вашето куче.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Минералните добавки се използват в сухата и мократа храна за домашни любимци, за да се гарантира, че рецептата съдържа всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Без тях храната може да не отговаря на хранителните нужди на домашния любимец.

прочети още

Все повече продукти с пребиотици, пробиотици и / или храносмилателни ензими изскачат по рафтовете на хранителните магазини. Какви точно са тези „биотици“ и защо са толкова популярни? Замисляли ли сте се дали вашият домашен любимец също се нуждае от тях?

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още