Диета и дилатативна кардиомиопатия (DCM) при кучета

Диета и дилатативна кардиомиопатия (DCM) при кучета

Има много шум около изявленията на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), които предупреждават собствениците на домашни любимци за възможна връзка между дилатативна кардиомиопатия (DCM), вид сърдечно заболяване, при кучета, които ядат диети, съдържащи грах, леща, картофи и други семена от бобови растения като основни съставки. Тези съставки обикновено се срещат в диети, които се рекламират като „без зърнени храни“. (1)

Първоначалното изявление на FDA предполага потенциална връзка между аминокиселината таурин и DCM при кучета.

От първоначалното изявление на FDA през 2018 г. имаше две последващи актуализации и страница с въпроси и отговори, пуснати от FDA, като втората актуализация идентифицира марките храни за домашни любимци, които най-често са посочвани в случаите, докладвани на FDA. Независимо от това, FDA все още не е потвърдила причинно-следствена връзка между беззърнените диети и кучешкия DCM и отбелязва, че не само е имало случаи на хранителен DCM, идентифициран при кучета, които ядат както зърнени, така и беззърнени храни, но че варивата и бобовите растения са били използвани от десетилетия в храната за домашни любимци без лоши последствия.

Защо бяха публикувани тези доклади?

Някои ветеринарни лекари съобщиха на FDA, че са наблюдавали увеличение на DCM при кучета, които са били хранени с диети без зърно. Като агенция за обществено здраве, FDA публикува тези доклади, за да привлече вниманието на потребителите към този проблем, така че всяка нова информация да може да бъде докладвана и събрана от FDA. Смята се, че храни с високи нива на грах, картофи и леща могат да причинят ниски нива на таурин при кучета и да допринесат за сърдечни заболявания. Въпреки това, някои кучета с DCM на диети без зърно показват нормални нива на таурин в кръвта. Съобщава се също, че DCM се появява при кучета, които ядат диети, които не са без зърнени култури. (1)

Милиони здрави кучета по света ядат беззърнени диети през целия си живот; това е първият път, когато беззърнените диети са замесени като потенциална причина за сърдечни заболявания. Допълнителното усложнение на въпроса е, че генетиката също може да играе роля в развитието на DCM. (2)

И така, какво става? За да се потопим по-дълбоко в този въпрос, трябва да разгледаме какво се знае в момента за връзката между диетата и развитието на сърдечни заболявания при кучета.

 

Какво е таурин?

Тауринът е уникална аминокиселина. Повечето аминокиселини се използват за производството на протеини, но тауринът е свободна аминокиселина в тялото. (3) Въпреки че точната функция на таурина не е напълно разбрана, известно е, че участва в здравето на сърцето. При кучета и котки тауринът също играе важна роля в активирането на жлъчните киселини в черния дроб, което им позволява да разграждат мазнините. (3) Котките трябва да получават таурин от диетата си, но кучетата могат да произвеждат таурин, използвайки две други аминокиселини, метионин и цистеин. Следователно тауринът не се счита за необходим в диетата на кучетата, ако има достатъчно метионин и цистеин. (3)

Въпреки че съдържанието на метионин в варивата е по-ниско в сравнение с животинските протеини, това може лесно да се обясни чрез използване на съставки, богати на тази аминокиселина, или използване на добавки. (4)

 

Този брой не е нов...

Това не е първият път, когато диетата се свързва със сърдечни заболявания при кучета. В началото на 2000-те години, преди диетите без зърно да станат масови, някои диети с агнешко и ориз бяха идентифицирани като свързани с нисък таурин и сърдечни заболявания при кучета. 5 Предполага се, че агнешкото брашно в тези диети не осигурява достатъчно метионин и цистеин. 5 Въпреки това не може да се потвърди, че агнешкото брашно е пряка причина за сърдечни заболявания при кучета. Вместо това се разбра, че трябва да се вземе предвид диетата като цяло, за да се гарантира, че осигурява всички хранителни вещества, от които кучетата се нуждаят. Това кара човек да се запита: „Защо грахът, лещата и диетите без зърно са обвинявани за причиняване на сърдечни заболявания при кучета, когато знаем, че самите съставки не са проблемът?“ Предизвикателството е, че соченето с пръст към съставките без по-задълбочена информация предизвиква паника и несигурност у родителите на домашни любимци, без да предоставя никакви основани на факти отговори или решения.

 

Не всички протеини са създадени еднакви

По отношение на протеините, видът е също толкова важен, колкото и количеството в диетата. Тауринът и неговите прекурсори, метионин и цистеин се срещат естествено в животински протеини. Следователно диети, които съдържат адекватно ниво на висококачествен животински протеин, трябва да осигуряват достатъчни нива на таурин. (6) Въпреки това, животинските протеини с по-ниско качество (т.е. тези, които осигуряват ниски нива на една или повече незаменими аминокиселини) може да не осигурят адекватен метионин и цистеин, за да могат кучетата да произвеждат достатъчно таурин. Знаейки това, изключително важно е да вземете предвид качеството на протеините на съставките, когато формулирате храни както за кучета, така и за котки. Храните за домашни любимци често се допълват с отделни аминокиселини, особено метионин, лизин и таурин, за да се гарантира, че съдържат достатъчни количества. (3)

 

Как готвенето влияе на аминокиселините?

Готвенето също може да повлияе на протеините и аминокиселините в храната. Различните формати храна за домашни любимци (напр. консерви срещу гранули) изискват различни температури на готвене. Готвенето на храна за домашни любимци също е необходимо за безопасността на храните. Въпреки това, готвенето на протеини при прекомерни температури може потенциално да доведе до разрушаване на аминокиселини, което може да намали количеството аминокиселини, налични за използване от животното. (7) От друга страна, недостатъчното готвене на съставките също може да бъде проблем. Например, някои съставки в тяхната сурова форма може да съдържат фактори, които могат да повлияят на усвояването на други хранителни вещества. (7) Поради това е важно ефектите от готвенето върху наличието на аминокиселини да бъдат отчетени при формулирането на храни за домашни любимци.

 

Какво ще кажете за фибрите?

Количеството и видът на диетичните фибри в храната също може да повлияе на статуса на таурин. В тялото жлъчните киселини, свързани с таурина, подпомагат храносмилането на мазнините. След това жлъчните киселини се реабсорбират в тънките черва, за да бъдат използвани отново. Смята се обаче, че някои видове фибри се свързват с жлъчните киселини, което кара жлъчните киселини да се екскретират с изпражненията, вместо да се реабсорбират. (8) Когато това се случи, тялото трябва да използва повече от своя таурин, за да произвежда жлъчни киселини и това може да намали нивата на таурин в кръвта. Освен това видовете бактерии в червата също могат да повлияят на състоянието на таурина. Необходими са повече изследвания, за да се изследват ефектите на диетичните фибри и чревните бактерии върху състоянието на таурина.

 

Актуализация на изследванията

Откакто беше публикуван първият доклад на FDA, има нарастващ брой доказателства, които предполагат, че не може да се направи окончателна връзка между DCM и специфични диети или съставки. През юни 2020 г. висококвалифициран екип от сертифицирани ветеринарни диетолози, кардиолози и докторанти публикува преглед на литературата за DCM при кучета в Journal of Animal Science. Този преглед, който изследва повече от 200 проучвания, заключава, че няма категорични доказателства, които да предполагат връзка между беззърнените диети и DCM. Освен това авторите обясниха, че информацията, която е била разпространена до момента, до голяма степен се е състояла от непълна информация и противоречиви мнения. Въз основа на техния преглед на литературата, авторите заявяват, че е „невъзможно да се направят окончателни заключения, в тези случаи, свързвайки специфични диети или специфични съставки с DCM“. (9) През март 2022 г. беше публикувано ретроспективно проучване, което изследва увеличаването на продажбите на беззърнени храни за домашни любимци през последното десетилетие и го сравнява с диагностицирани случаи на DCM. Въпреки 5-кратното увеличение на продажбите на беззърнени храни за домашни любимци от 2011-2019 г., не е имало съпътстващо увеличение на случаите на DCM и няма значителна корелация между двете. (18)

Допълнителни изследвания след първия доклад на FDA включват две научни статии, които показват, че свързаният с диетата DCM може да се появи при някои диети без зърнени храни, (10) но че причината вероятно е многофакторна, произтичаща от комбинация от хранителни, метаболитни и генетични фактори. (11) Причинно-следствената връзка между DCM и диети без зърнени храни не е доказана. (12)

Друго проучване, публикувано през януари 2020 г., изследва ефектите от диети, съдържащи различни източници на въглехидрати, върху статуса на таурин при кучета. (13) Резултатите установяват, че няма разлики в цялостния статус на таурин или усвояемостта на суровия протеин между кучета, хранени с диети без зърно или с включени зърна. Наблюдавани са някои разлики в секрецията на жлъчна киселина между двете диетични групи, което може да означава, че различните източници на въглехидрати влияят върху популациите на чревните бактерии и метаболизма на таурина. Ефектът от тези разлики обаче се нуждае от допълнително проучване. Това е първото проучване, публикувано при кучета, което оценява ефекта на диетите, включващи зърно спрямо диети без зърно, върху фактори, които могат да допринесат за развитието на DCM. Това проучване допълнително подкрепя, че различни фактори в допълнение към статуса на таурин трябва да бъдат взети под внимание, когато се изследва потенциална връзка между DCM и диети без зърно.

Публикуван е и задълбочен научен преглед на DCM, свързан с диетата на кучетата, от експертен панел от учени, ръководен от изследователи от университета в Гуелф. (14) По-нови открития от тази изследователска група установиха, че кучета, хранени с диети с пълно включване на пулса, вариращи от нула до близо до половината от рецептата, не показват биологични промени, показателни за DCM или преди DCM. (18)

 

Какво можем да заключим?

Като цяло е важно да запомните, че „корелацията не е равна на причинно-следствената връзка“. Не всички беззърнени диети са еднакви в хранително отношение и вероятно е погрешно да се сочат отделни съставки или „беззърненият“ аспект на диетите като причина за сърдечни заболявания при кучета. Доказателствата показват, че проблемът е сложен, като както генетичните, така и диетичните фактори вероятно са включени в развитието на DCM при кучета. Докато изследователите на FDA работят, за да разкрият научно обосновани факти и да съставят изчерпателен доклад, а в момента се провеждат допълнителни изследвания, за да се проучи степента на потенциални сърдечни проблеми, свързани с диетата при кучета, (15),(16) препоръчваме да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако имате опасения относно здравето на вашия домашен любимец .

 

 

Тази статия първоначално е публикувана на 4 октомври 2018 г.

Последна редакция на 4 януари 2023 г.

 

Актуализации на CVM – FDA разследва потенциална връзка между диетата и случаите на сърдечни заболявания при кучета. 12 юли 2018 г. Изтеглено на 15 септември 2018 г. от FDA, разследваща потенциалната връзка между диетата и случаите на кучешки сърдечни заболявания | FDA (archive-it.org)

 

Backus, RC, et al., Дефицит на таурин в Нюфаундленд, хранени с налични в търговската мрежа пълноценни и балансирани диети. J. Am. ветеринарен лекар Med. ст.н.с. 2003. 223 (8): 1130-1136.

 

Национален съвет за научни изследвания. Изисквания от хранителни вещества на кучета и котки. 2006. Вашингтон, окръг Колумбия: The National Academies Press.

 

Boye, J., Zare, F. и A. Pletch. Импулсни протеини: Преработка, характеризиране, функционални свойства и приложения в храните и фуражите. Food Res. Int., 2010. 43 (2): 414-431.

 

Torres, CL, et al., Статус на таурин при нормални кучета, хранени с търговска диета, свързана с дефицит на таурин и разширена кардиомиопатия. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2003. 87 (9-10): 359-372.

 

Томпсън, А. Съставки: Откъде започва храната за домашни любимци. Връх. Companion Anim. Med. 2008. 23 (3): 127-132.

 

Tran, QD, Hendricks, W.H. и AFB van der Pol. Ефекти от обработката чрез екструдиране върху хранителните вещества в сухата храна за домашни любимци. J. Sci. Храна Agric. 2008. 88 (9): 1487-1493.

 

Stratton-Phelps, M., et al., Диетичните оризови трици намаляват плазмата и таурина в цялата кръв при котки. J. Nutr. 2002. 132 (6): 1745-1747.

 

McCauley, SR et al., Преглед на разширената кардиомиопатия при кучета в резултат на опасения, свързани с диетата. J. Anim. Sci. 2020. 98 (6): skaa155.

 

Adin, D., et al., Ехокардиографският фенотип на кучешка дилатативна кардиомиопатия се различава в зависимост от типа диета. ветеринарен лекар карта 2019. 21: 1-9.

 

Kaplan, JL, et al., Дефицит на таурин и разширена кардиомиопатия при златни ретривъри, хранени с търговски диети. PLOS ONE, 2018. 13 (12): e0209112.

 

Freeman, LM, et al., Свързана с диета дилатативна кардиомиопатия при кучета: какво знаем? J. Am. ветеринарен лекар Med. ст.н.с. 2018 г. 253 (11): 1390-1394.

 

Pezzali, JG, et al., Ефекти на различни източници на въглехидрати върху статуса на таурин при здрави кучета Beagle. J. Anim. Sci. 2020. 98 (2): 1-9.

 

Mansilla, WD, et al., Специална тема: Връзката между пулсовите съставки и разширената кардиомиопатия при кучета: преодоляване на пропуските в знанията преди установяване на причинно-следствената връзка. J. Anim. Sci. 2019. 97 (3): 983-997.

 

Adin, D., et al., Ефект на типа диета върху концентрациите на таурин в кръвта и плазмата, сърдечни биомаркери и ехокардиограми при 4 породи кучета. J Vet Intern Med.2021 https://doi.org/10.1111/jvim.16075

 

McCauley, SR, et al., Преглед на разширената кардиомиопатия при кучета в резултат на опасения, свързани с диетата. J Anim Sci. Том (98), 6.2020. https://doi.org/10.1093/jas/skaa155

 

Singh, P. 2022. Пулсът на това: Ефекти от нула до четиридесет и пет процента включване на импулс в кучешки диети върху здравето на сърцето. Материали на конференцията за храна за домашни любимци на AFIA.

 

Quest, BW, Leach, SB, Garimella, S., Konie, A., & Clark, S. 2022. Честота на разширена кардиомиопатия при кучета, диагностицирана в институти за препращане и продажби на храни за домашни любимци без зърно: ретроспективно проучване. Граници в науката за животните. Том 3.

 

АВТОРИ:

 

Натали Асаро

Мениджър по хранене

Натали получава бакалавърска степен по биологични науки с отличие и магистърска степен по хранене на домашни животни от университета в Гуелф.

 

Мишел Диксън

Специалист по здравеопазване и хранене

Микеле е изучавал храненето на животните в Щатския университет на Колорадо и Института по наука за животните Companion. Занимава се с животните и храненето повече от 25 години, Michele имаше удоволствието да получи High in Trial с първото си Borzoi Yascha в ранна възраст.

 

Тереза ​​Ланц

Специалист по хранене на домашни животни

Тереза ​​получава бакалавърска степен по здравеопазване на животните и магистърска степен по животновъдство от Университета на Алберта.

 

Оригинална статия: https://petcurean.com/en-eu/diet-and-dilated-cardiomyopathy-dcm-in-dogs

Кучетата също имат своите чувства, емоции, желания, както и начини да ги изразят макар и без думи. В своята книга "Кучето" Хелмут Рогер е разтълкувал и публикувал кратък речник на езика, мимиката и жестовете на кучето, чрез който лесно можем да се ориентираме какво иска да ни "каже" четириногият ни приятел и да откликнем съответно на неговата реакция.

прочети още

Много клинични проучвания доказват ефикасността на Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в храните, които се консумират от нашите домашни любимци всеки ден. Омега 3 има положителен ефект върху здравето на кожата (главно при атопичен дерматит), ставите, бъбреците и върху подобряването на когнитивните способности.

прочети още

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Чистата радост и безусловната любов, с която ни посреща нашият четириног приятел у дома, е безценна. Как отговаряте на тази обич? Споделеното време заедно – в игри и разходки, изгражда силна и уникална връзка между вас. Но за да се радвате на тази безусловна любов дълго време, е важно да се грижите за правилното хранене на домашните любимци. Именно то е в основата на жизнеността и дългия им живот.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Лошата хигиена на зъбите може да доведе до възпаление на венците, което може да причини бактериални инфекции, засягащи органите на вашето куче, като сърцето и бъбреците им и в краен случай може да бъде фатално. За щастие има няколко лесни стъпки за насърчаване на здравето на зъбите на вашето куче.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Минералните добавки се използват в сухата и мократа храна за домашни любимци, за да се гарантира, че рецептата съдържа всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Без тях храната може да не отговаря на хранителните нужди на домашния любимец.

прочети още

Все повече продукти с пребиотици, пробиотици и / или храносмилателни ензими изскачат по рафтовете на хранителните магазини. Какви точно са тези „биотици“ и защо са толкова популярни? Замисляли ли сте се дали вашият домашен любимец също се нуждае от тях?

прочети още

Високо кръвно налягане, диабет, артроза, дихателни проблеми - това са само част от болестите, които могат да сполетят домашния ви любимец в следствие на наднорменото му тегло. Въпреки, че са сладки и пухкави, когато качат някое друго излишно килце, любимците биват изложени на риск.

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още