Кои растения са отровни за котките

Кои растения са отровни за котките

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това, много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.


Независимо дали става въпрос за гъби, които поникват във вашата градина, или за любимо стайно растение, важно е да знаете кои растения са отровни за котките. В това ръководство ще ви дадем разбивката кои растения да избягвате, за да запазите косматите си приятели в безопасност и здрави.

 

Обикновени гъби, отровни за котките

Есента е, когато хората знаят как правилно да идентифицират гъбите и да се възползват от вкусните лакомства, които природата може да предложи. Въпреки това, много домашни любимци също намират гъбите за вкусно лакомство. Често това ги прави много болни и въпреки че в началото може да изглежда като просто разстроен корем, по-късно може да доведе до смърт.

Всичко, което трябваше, беше малко изядено количество (около 3 грама), за да убия моя скъпоценен космат най-добър приятел. Токсичните гъби Amanita атакуват тялото, като увреждат определени протеини в черния дроб и бъбреците, което води до кома и често смърт. Гъбите Death Cap са инвазивен вид, който може да се намери в цяла Северна Америка. Дръжте очи за тях!

Съвет: Когато става въпрос за гъби, най-добре е да изчистите двора си изцяло от тях, независимо от сорта, за да не се случат сърцераздирателни инциденти.

 

Ето най-често срещаните токсични гъби, които вашата котка трябва да избягва на всяка цена:

 • Мухоморка (Amanita Muscaria); е класическата гъба на приказките и легендите. Все пак не позволявайте на цветния му вид да ви заблуди. Тези гъби имат яркочервени капачки с бели петна и са известни със своята токсичност и халюциногенни свойства.

 • Украсена със скъпоценни камъни шапка на смъртта (Amanita Gemmata); е братовчед на гъбата на смъртта. Има жълтеникава капачка с бели петна или „брадавици“. Тя може да бъде смъртоносна и често се идентифицира погрешно.

 • Елфско седло (Helvela Lacunosa); има сиво „седло“ и по-светло оцветено стъбло и често може да се намери в гористи местности. Не се знае много за тази гъба и съобщенията за нейната токсичност варират, но тази определено трябва да се избягва.

 • Есенна Галерина (Galerina Marginata); Това са кафяви гъби, които обичат да растат на тревни площи или разлагаща се дървесина. Те често се появяват след силен дъжд, дори в дървени стърготини. Тези гъби са смъртоносни като Death Cap, така че стойте далеч!

Ако подозирате, че котката ви може да е изяла токсична или отровна гъба, не забравяйте да вземете гъбата със себе си, когато заведете домашния си любимец на ветеринар. По този начин ветеринарният лекар може правилно да идентифицира с какъв тип токсин или отрова има работа.

 

Симптомите на отравяне с гъби могат да включват:

 • Повръщане
 • диария
 • Болка в корема
 • Слабост
 • летаргия
 • Пожълтяване на кожата (жълтеница)
 • Некоординирани движения
 • Прекомерно слюноотделяне (птиализъм)
 • Припадъци
 • кома

 

Обикновени растения, отровни за котките

Освен да държите котката си далеч от гъби през есента, има много други ежедневни растения, за които котката ви също ще трябва да внимава!

 

Някои често срещани отровни растения включват:

Есенен минзухар, известен още като ливаден шафран, това лилаво цвете изглежда красиво отвън, но е токсично отвътре. При поглъщане от котки често срещаните симптоми включват повръщане, диария и дори увреждане на бъбреците.

Азалии
Внимавайте за тези розови цветя. Живите азалии са много популярни сред градинарите, но са смъртоносни за нашите космати приятели. Когато се хапят, токсините могат да доведат до гърчове и могат да засегнат мозъка и сърдечния мускул.

Евкалипт
Евкалиптът е предпочитано растение сред много хора поради своите лечебни свойства. Мнозина обаче не осъзнават колко отровен е за котките. Тези масла не са полезни за коремчетата на нашата котка и поради това водят до тежко заболяване и дори смърт.

Момина сълза
Често срещано растение със сладък аромат, цветето на момината сълза пониква през лятото с малки бели луковици. Въпреки това, бъдете внимателни! Самите луковици съдържат смъртоносни токсини, които могат да доведат до смърт само няколко часа след консумация.

Лалета
Кой би си помислил, че красивите лалета могат да причинят толкова много вреда? Подобно на момината сълза, луковиците на лалетата съдържат голямо количество токсини. Симптомите на вашата котка да поглъща лалета могат да доведат до диария, депресия и бърз пулс.

 

Някои други отровни растения включват:

 • Циклама

 • каланхое

 • Лилии (истински лилии като тигрови, дневни, азиатски, великденски и японски шоу лилии)

 • Олеандър

 • Нарциси

 • Хиацинти

 • Саго палма

 • Коледни звезди

Тези растения имат различни степени и видове токсини, но независимо от това са причина за безпокойство, ако котката ви реши да хапе.

Не забравяйте, че незабавното ветеринарно обслужване е от решаващо значение! Не позволявайте на любимия ви космат приятел да бъде жертва. Изчистете двора си от всички гъби и внимавайте какви растения отглеждате в градината и къщата си.

Всеки родител на домашен любимец трябва да е наясно с най-често срещаните отровни растения за котките си. Искаме да гарантираме, че сте добре подготвени и разполагате с необходимите знания, за да поддържате вашия космат приятел в безопасност, здрав и щастлив!

През декември 2022 г. FDA обяви, че няма достатъчно данни за установяване на причинно-следствена връзка между храните без зърнени храни и развитието на хранителен DCM. Като такива, те ще продължат да наблюдават изследванията за значими данни, но не възнамеряват да пускат допълнителни актуализации. (19)

прочети още

Кучетата също имат своите чувства, емоции, желания, както и начини да ги изразят макар и без думи. В своята книга "Кучето" Хелмут Рогер е разтълкувал и публикувал кратък речник на езика, мимиката и жестовете на кучето, чрез който лесно можем да се ориентираме какво иска да ни "каже" четириногият ни приятел и да откликнем съответно на неговата реакция.

прочети още

Много клинични проучвания доказват ефикасността на Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в храните, които се консумират от нашите домашни любимци всеки ден. Омега 3 има положителен ефект върху здравето на кожата (главно при атопичен дерматит), ставите, бъбреците и върху подобряването на когнитивните способности.

прочети още

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Чистата радост и безусловната любов, с която ни посреща нашият четириног приятел у дома, е безценна. Как отговаряте на тази обич? Споделеното време заедно – в игри и разходки, изгражда силна и уникална връзка между вас. Но за да се радвате на тази безусловна любов дълго време, е важно да се грижите за правилното хранене на домашните любимци. Именно то е в основата на жизнеността и дългия им живот.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Лошата хигиена на зъбите може да доведе до възпаление на венците, което може да причини бактериални инфекции, засягащи органите на вашето куче, като сърцето и бъбреците им и в краен случай може да бъде фатално. За щастие има няколко лесни стъпки за насърчаване на здравето на зъбите на вашето куче.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Минералните добавки се използват в сухата и мократа храна за домашни любимци, за да се гарантира, че рецептата съдържа всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Без тях храната може да не отговаря на хранителните нужди на домашния любимец.

прочети още

Все повече продукти с пребиотици, пробиотици и / или храносмилателни ензими изскачат по рафтовете на хранителните магазини. Какви точно са тези „биотици“ и защо са толкова популярни? Замисляли ли сте се дали вашият домашен любимец също се нуждае от тях?

прочети още

Високо кръвно налягане, диабет, артроза, дихателни проблеми - това са само част от болестите, които могат да сполетят домашния ви любимец в следствие на наднорменото му тегло. Въпреки, че са сладки и пухкави, когато качат някое друго излишно килце, любимците биват изложени на риск.

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още