Минералите - съществено значими в храната за домашни любимци

Минералите - съществено значими в храната за домашни любимци

Защо минералите в храната за домашни любимци са важни?

Минералите играят много важни функции в тялото, особено когато става въпрос за правилното развитие на костите и тъканите.

Въпреки че много съставки съдържат минерали, често е необходимо да се добавят, за да се осигурят адекватни нива.

Твърде много, твърде малко или в някои случаи неправилен баланс може да доведе до отрицателни ефекти върху здравето.

 

Хелатни минерали

Хелатирани минерали често се намират в първокласни храни за домашни любимци, тъй като те имат по-голямо използване в организма в сравнение с нехелатирани, неорганични минерали. Тези минерали са свързани с аминокиселини или протеини, което ги прави по-лесни за усвояване от организма. Хелатираните минерали могат да бъдат идентифицирани върху етикетите на храни за домашни любимци като „протеинат“ или „хелат“, например цинков протеинат. Хелатни и нехелатни форми често се използват заедно, за да се осигурят адекватни минерални нива.

 

Съдържание на пепел

Общото съдържание на минерали в дадена храна се нарича нейното съдържание на пепел, а съдържанието на пепел може да варира в зависимост от рецептите в зависимост от избраните съставки, насочени към желаните нива на хранителни вещества. Например, ястията с пилешко месо имат повишено съдържание на протеини в сравнение с прясно обезкостено пилешко месо и затова често се използват, когато се желае по-високо съдържание на протеини. За разлика от обезкостените меса, месните ястия съдържат както месо, така и кости, които осигуряват богат източник на калций, магнезий, калий и фосфор. Това може да допринесе за по-високи нива на пепел в храната. Важно е обаче да осъзнаете, че храната за домашни любимци не би била пълноценна и балансирана без тези основни минерали.

 

Прочетете още: Разбиране на хранителните вещества

 

Минерални добавки

В храната за домашни любимци се добавят минерални добавки, използвайки това, което се нарича „премикс“. Минералните премикси са комбинация от основни минерали и се използват за осигуряване на микроелементите, които домашните любимци изискват в правилните количества.

Използването на малки количества премикс помага да се гарантира равномерно разпределение на минералите в храната, което помага да се осигури хранителна адекватност и безопасност на рецептите.

Използването на премикс позволява на минералите да се смесват два пъти - веднъж, когато премиксът е направен и отново, когато премиксът е добавен храната. Докато нашата цел е да използваме богати на хранителни вещества съставки, за да сведем до минимум необходимостта от добавки, науката за храненето и храните ни казва, че оптималното хранене не винаги може да бъде постигнато само от естествени хранителни източници, което прави необходимото добавяне на храна за домашни любимци.

 

Прочетете още: Витамин и добавки в храната за домашни любимци

 

Как тези минерали помагат на вашия домашен любимец?

Минералите, техните функции и техните общи източници в храните за домашни любимци са:

 • Калций (калциев карбонат): от съществено значение за нормалното развитие на костите.
 • Хлорид (натриев хлорид, калиев хлорид): отговорен за осмотичното налягане и киселинно-алкалния баланс заедно с натрия и калия.
 • Мед (меден протеинат, меден сулфат): медта, заедно с желязото, е от съществено значение за организма да произвежда червени кръвни клетки.
 • Йод (калциев йодат): от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза.
 • Желязо (железен сулфат, железен протеинат): желязото, заедно с медта, е от съществено значение за организма да произвежда червени кръвни клетки.
 • Манган (манганов оксид, манганов протеинат): от съществено значение за мозъчната функция и регулирането на кръвната захар.
 • Магнезий (магнезиев оксид): от съществено значение за здравите мускули и кости.
 • Фосфор (монокалциев фосфат, дикалциев фосфат, трикалциев фосфат): от съществено значение за здравето на костите. Тези добавки също осигуряват източник на калций.
 • Калий (калиев хлорид): необходим за регулиране на баланса на течностите, предаване на нервни сигнали и координиране на мускулните контракции.
 • Селен (натриев селенит, селенова мая): от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система и щитовидната жлеза. Селенът действа синергично с витамин Е като антиоксидант.
 • Натрий (натриев хлорид, известен като сол): натрият участва в регулирането на кръвното налягане; помага и на мускулите, включително сърцето, а нервите работят правилно.
 • Натриев триполифосфат: минерална сол, която се свързва с излишния калций в устата, за да предотврати образуването на зъбен камък. Осигурява източник на натрий и фосфор.
 • Цинк (цинков оксид, цинков протеинат): от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система.

 

 

През декември 2022 г. FDA обяви, че няма достатъчно данни за установяване на причинно-следствена връзка между храните без зърнени храни и развитието на хранителен DCM. Като такива, те ще продължат да наблюдават изследванията за значими данни, но не възнамеряват да пускат допълнителни актуализации. (19)

прочети още

Кучетата също имат своите чувства, емоции, желания, както и начини да ги изразят макар и без думи. В своята книга "Кучето" Хелмут Рогер е разтълкувал и публикувал кратък речник на езика, мимиката и жестовете на кучето, чрез който лесно можем да се ориентираме какво иска да ни "каже" четириногият ни приятел и да откликнем съответно на неговата реакция.

прочети още

Много клинични проучвания доказват ефикасността на Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в храните, които се консумират от нашите домашни любимци всеки ден. Омега 3 има положителен ефект върху здравето на кожата (главно при атопичен дерматит), ставите, бъбреците и върху подобряването на когнитивните способности.

прочети още

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Чистата радост и безусловната любов, с която ни посреща нашият четириног приятел у дома, е безценна. Как отговаряте на тази обич? Споделеното време заедно – в игри и разходки, изгражда силна и уникална връзка между вас. Но за да се радвате на тази безусловна любов дълго време, е важно да се грижите за правилното хранене на домашните любимци. Именно то е в основата на жизнеността и дългия им живот.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Лошата хигиена на зъбите може да доведе до възпаление на венците, което може да причини бактериални инфекции, засягащи органите на вашето куче, като сърцето и бъбреците им и в краен случай може да бъде фатално. За щастие има няколко лесни стъпки за насърчаване на здравето на зъбите на вашето куче.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Все повече продукти с пребиотици, пробиотици и / или храносмилателни ензими изскачат по рафтовете на хранителните магазини. Какви точно са тези „биотици“ и защо са толкова популярни? Замисляли ли сте се дали вашият домашен любимец също се нуждае от тях?

прочети още

Високо кръвно налягане, диабет, артроза, дихателни проблеми - това са само част от болестите, които могат да сполетят домашния ви любимец в следствие на наднорменото му тегло. Въпреки, че са сладки и пухкави, когато качат някое друго излишно килце, любимците биват изложени на риск.

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още