Минералите - съществено значими в храната за домашни любимци

Минералите - съществено значими в храната за домашни любимци

Защо минералите в храната за домашни любимци са важни?

Минералите играят много важни функции в тялото, особено когато става въпрос за правилното развитие на костите и тъканите.

Въпреки че много съставки съдържат минерали, често е необходимо да се добавят, за да се осигурят адекватни нива.

Твърде много, твърде малко или в някои случаи неправилен баланс може да доведе до отрицателни ефекти върху здравето.

 

Хелатни минерали

Хелатирани минерали често се намират в първокласни храни за домашни любимци, тъй като те имат по-голямо използване в организма в сравнение с нехелатирани, неорганични минерали. Тези минерали са свързани с аминокиселини или протеини, което ги прави по-лесни за усвояване от организма. Хелатираните минерали могат да бъдат идентифицирани върху етикетите на храни за домашни любимци като „протеинат“ или „хелат“, например цинков протеинат. Хелатни и нехелатни форми често се използват заедно, за да се осигурят адекватни минерални нива.

 

Съдържание на пепел

Общото съдържание на минерали в дадена храна се нарича нейното съдържание на пепел, а съдържанието на пепел може да варира в зависимост от рецептите в зависимост от избраните съставки, насочени към желаните нива на хранителни вещества. Например, ястията с пилешко месо имат повишено съдържание на протеини в сравнение с прясно обезкостено пилешко месо и затова често се използват, когато се желае по-високо съдържание на протеини. За разлика от обезкостените меса, месните ястия съдържат както месо, така и кости, които осигуряват богат източник на калций, магнезий, калий и фосфор. Това може да допринесе за по-високи нива на пепел в храната. Важно е обаче да осъзнаете, че храната за домашни любимци не би била пълноценна и балансирана без тези основни минерали.

 

Прочетете още: Разбиране на хранителните вещества

 

Минерални добавки

В храната за домашни любимци се добавят минерални добавки, използвайки това, което се нарича „премикс“. Минералните премикси са комбинация от основни минерали и се използват за осигуряване на микроелементите, които домашните любимци изискват в правилните количества.

Използването на малки количества премикс помага да се гарантира равномерно разпределение на минералите в храната, което помага да се осигури хранителна адекватност и безопасност на рецептите.

Използването на премикс позволява на минералите да се смесват два пъти - веднъж, когато премиксът е направен и отново, когато премиксът е добавен храната. Докато нашата цел е да използваме богати на хранителни вещества съставки, за да сведем до минимум необходимостта от добавки, науката за храненето и храните ни казва, че оптималното хранене не винаги може да бъде постигнато само от естествени хранителни източници, което прави необходимото добавяне на храна за домашни любимци.

 

Прочетете още: Витамин и добавки в храната за домашни любимци

 

Как тези минерали помагат на вашия домашен любимец?

Минералите, техните функции и техните общи източници в храните за домашни любимци са:

 • Калций (калциев карбонат): от съществено значение за нормалното развитие на костите.
 • Хлорид (натриев хлорид, калиев хлорид): отговорен за осмотичното налягане и киселинно-алкалния баланс заедно с натрия и калия.
 • Мед (меден протеинат, меден сулфат): медта, заедно с желязото, е от съществено значение за организма да произвежда червени кръвни клетки.
 • Йод (калциев йодат): от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза.
 • Желязо (железен сулфат, железен протеинат): желязото, заедно с медта, е от съществено значение за организма да произвежда червени кръвни клетки.
 • Манган (манганов оксид, манганов протеинат): от съществено значение за мозъчната функция и регулирането на кръвната захар.
 • Магнезий (магнезиев оксид): от съществено значение за здравите мускули и кости.
 • Фосфор (монокалциев фосфат, дикалциев фосфат, трикалциев фосфат): от съществено значение за здравето на костите. Тези добавки също осигуряват източник на калций.
 • Калий (калиев хлорид): необходим за регулиране на баланса на течностите, предаване на нервни сигнали и координиране на мускулните контракции.
 • Селен (натриев селенит, селенова мая): от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система и щитовидната жлеза. Селенът действа синергично с витамин Е като антиоксидант.
 • Натрий (натриев хлорид, известен като сол): натрият участва в регулирането на кръвното налягане; помага и на мускулите, включително сърцето, а нервите работят правилно.
 • Натриев триполифосфат: минерална сол, която се свързва с излишния калций в устата, за да предотврати образуването на зъбен камък. Осигурява източник на натрий и фосфор.
 • Цинк (цинков оксид, цинков протеинат): от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система.

 

 

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Чистата радост и безусловната любов, с която ни посреща нашият четириног приятел у дома, е безценна. Как отговаряте на тази обич? Споделеното време заедно – в игри и разходки, изгражда силна и уникална връзка между вас. Но за да се радвате на тази безусловна любов дълго време, е важно да се грижите за правилното хранене на домашните любимци. Именно то е в основата на жизнеността и дългия им живот.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Лошата хигиена на зъбите може да доведе до възпаление на венците, което може да причини бактериални инфекции, засягащи органите на вашето куче, като сърцето и бъбреците им и в краен случай може да бъде фатално. За щастие има няколко лесни стъпки за насърчаване на здравето на зъбите на вашето куче.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Все повече продукти с пребиотици, пробиотици и / или храносмилателни ензими изскачат по рафтовете на хранителните магазини. Какви точно са тези „биотици“ и защо са толкова популярни? Замисляли ли сте се дали вашият домашен любимец също се нуждае от тях?

прочети още

Високо кръвно налягане, диабет, артроза, дихателни проблеми - това са само част от болестите, които могат да сполетят домашния ви любимец в следствие на наднорменото му тегло. Въпреки, че са сладки и пухкави, когато качат някое друго излишно килце, любимците биват изложени на риск.

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още