• Начало »
  • Новини »
  • Пребиотици, пробиотици и храносмилателни ензими в храната за домашни любимци

Пребиотици, пробиотици и храносмилателни ензими в храната за домашни любимци

Пребиотици, пробиотици и храносмилателни ензими в храната за домашни любимци

1. Какво представляват пробиотиците?

 

Пробиотиците са добрите микроорганизми (бактерии или дрожди), живеещи в храносмилателния тракт на вашия домашен любимец. Когато се предоставят в адекватни количества, пробиотиците могат да подобрят здравето на стомашно-чревния тракт (GI). Пробиотиците са предназначени да оцелеят, докато достигнат дебелото черво, където работят за увеличаване на броя на здравите бактерии в стомашно-чревния тракт. Стресът, антибиотиците и лошата диета могат да нарушат баланса на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт, което води до заболяване на вашия домашен любимец.

 

Прочетете още:  5 начина да премахнете стреса с кучето си

 

Следователно допълването на диетата на вашия домашен любимец с пробиотици или храненето с храна за домашни любимци, която съдържа пробиотици, са начини за подпомагане на здравето на ГИ.

 

Пробиотиците, включени в GO! SOLUTIONS™ и NOW FRESH® продуктите са Lactobacillus acidophilus и Enterococcus faecium.

 

2. Какво представляват пребиотиците?

 

Пребиотиците са компоненти в храната, които остават неусвоени, докато достигнат дебелото черво, където действат като жизненоважни хранителни източници за добри бактерии (т.е. пробиотици), които живеят там. Най-често срещаните примери за пребиотици в храната за домашни любимци са инулин, олигофруктоза и фруктоолигозахариди (FOS). Проучванията показват, че домашните любимци, хранени с рецепти, съдържащи пребиотици, имат по-високи нива на полезни бактерии в изпражненията си, особено бифидобактерии и лактобацили. Доказано е също, че пребиотиците подобряват редовността и качеството на изпражненията.

 

Естественият пребиотик в GO! SOLUTIONS™ и NOW FRESH® продуктите е изсушен корен от цикория, източник на инулин.

 

3. Какво представляват храносмилателните ензими?

 

Храносмилателните ензими са биологично активни протеини, които помагат за разграждането и усвояването на хранителните вещества. Поради приликите в начина, по който пробиотиците и храносмилателните ензими се наричат ​​върху торба с храна за домашни любимци, понякога те могат да бъдат объркани. Важно е обаче да се осъзнае, че пробиотиците и храносмилателните ензими не само се различават по структура, но и имат много различни функции по отношение на подпомагането на здравето на стомаха и имунитета.

 

Основна разлика между пробиотиците и храносмилателните ензими е, че пробиотиците са живи организми (добри бактерии), докато храносмилателните ензими са неживи протеини.

 

Докато пробиотиците подпомагат стомашно-чревното и имунното здраве, като осигуряват оптимален баланс на добрите бактерии в червата, храносмилателните ензими работят за смилане на храната чрез насочване и разграждане на специфични хранителни вещества в техните абсорбиращи се компоненти. Например, липазата - ензим за насочване към липидите - ще разгражда мазнините до компонентите на мастните киселини, докато протеазата - ензимът, насочен към протеини - ще разгражда протеините до аминокиселини. Проучванията показват, че храносмилателните ензими не само подпомагат храносмилането, но и могат да подобрят качеството на изпражненията при домашните любимци. 

 

4. Какво представлява микробиомът и какво му влияе?

 

Микробиомът е общността от микроорганизми, които обитават тялото на човек или животно. Някои учени смятат, че микробиомът е нов „орган“ поради неговото значение за имунната система и цялостното здраве. При хората е съобщено, че има повече от 10 пъти повече микробни клетки от човешките клетки.

 

Диетата, антибиотиците и болестите могат да нарушат състава на микробиома. Дисбалансът в състава на микробиома е свързан с храносмилателни разстройства, като газове, подуване на корема, лошо храносмилане, диария, запек и синдром на раздразнените черва. За щастие микробиомът е доста издръжлив и може да се възстанови, когато е нарушен, макар че това може да отнеме няколко месеца или дори години. Съставки като пребиотици и пробиотици в храната за домашни любимци са начин за подобряване на бактериалния състав на микробиома.

 

5. Трябва ли кучетата и котките да се хранят с кисело мляко като източник на пробиотици?

 

Киселото мляко може да осигури ползи за вашето куче или котка, тъй като нови доказателства сочат, че консумацията на различни пробиотици от храната е полезна. Пробиотиците обаче не са същите като „живите и активни култури“, намиращи се в киселото мляко. Те се отнасят до термофилите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus, които се използват за ферментация на мляко за производството на кисело мляко. По-голямата част от киселото мляко на пазара се произвежда с тези две закваски. Известно предимство на тези култури е, че те разграждат лактозата в млякото за по-лесно храносмилане. 

 

Някои кисели млека са добавили пробиотични щамове. Тъй като киселите млека обикновено се продават за консумация от човека, пробиотичните щамове са тези, за които е доказано, че са полезни за хората, но не непременно за домашни любимци. Все още се изискват изследвания върху кучета и котки за ползите от всеки пробиотичен щам, използван в киселите млека.

 

6. Храненето с пробиотици ще помогне ли на моя домашен любимец с алергии?

 

Въпреки че се смята, че има връзка между чревния микробиом и алергиите, са необходими повече изследвания. Повечето изследвания в тази област са извършени при хора, а не при домашни любимци. В идеалния случай консумацията на пробиотици би помогнала да се предотврати развитието на алергии.

 

Прочетете още:  Предупредителни знаци, че вашият домашен любимец има чувствителност към храната

 

Световната алергична организация е предоставила насоки, които препоръчват употребата на пробиотици при жени, които са бременни и кърмят и са с висок риск от алергично дете, както и при високорискови бебета. По този начин е възможно пробиотиците също да играят роля в превенцията на алергията при домашни любимци, но са необходими много повече изследвания, преди да могат да се правят препоръки.

През декември 2022 г. FDA обяви, че няма достатъчно данни за установяване на причинно-следствена връзка между храните без зърнени храни и развитието на хранителен DCM. Като такива, те ще продължат да наблюдават изследванията за значими данни, но не възнамеряват да пускат допълнителни актуализации. (19)

прочети още

Кучетата също имат своите чувства, емоции, желания, както и начини да ги изразят макар и без думи. В своята книга "Кучето" Хелмут Рогер е разтълкувал и публикувал кратък речник на езика, мимиката и жестовете на кучето, чрез който лесно можем да се ориентираме какво иска да ни "каже" четириногият ни приятел и да откликнем съответно на неговата реакция.

прочети още

Много клинични проучвания доказват ефикасността на Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в храните, които се консумират от нашите домашни любимци всеки ден. Омега 3 има положителен ефект върху здравето на кожата (главно при атопичен дерматит), ставите, бъбреците и върху подобряването на когнитивните способности.

прочети още

Храненето при домашните любимци е от изключителна важност за тяхното здравословно развитие през целия им живот. Докато търсим най-подходящата храна или искаме да разбообразим менюто им с нов вид, марка или вкус, често допускаме грешки при захранването, които могат да доведат до стомашни проблеми за любимеца. В следващите редове, ще откриете съвети за правилно захранване и преминаване към нова храна.

прочети още

Плазмата се намира естествено във всички храни, които съдържат месо. В дивата природа хищниците не оставят храната да се губи и всички части от плячката се консумират, включително мускулно месо, кости, органи и кръв. Въпреки че плазмата може да бъде изолирана от кръвта на всяко животно, най-често се срещат свинска (свинска) плазма и говежда (говежда) плазма, използвани като съставки в храната за домашни любимци. Plasma предлага функционални характеристики за мокри храни за домашни любимци, както и ползи за здравето на кучета и котки.

прочети още

Чистата радост и безусловната любов, с която ни посреща нашият четириног приятел у дома, е безценна. Как отговаряте на тази обич? Споделеното време заедно – в игри и разходки, изгражда силна и уникална връзка между вас. Но за да се радвате на тази безусловна любов дълго време, е важно да се грижите за правилното хранене на домашните любимци. Именно то е в основата на жизнеността и дългия им живот.

прочети още

Храненето е един от най-важните физиологични процеси на организма не само при хората, но и при животните. Балансираната и здравословна храна набавя важни витамини, минерали и микроелементи на организма. Приемайки вредни храни обаче, нашите домашни любимци залиняват, напълняват, губят прекомерно много козина, започват да се появяват и здравословни проблеми. В тази статия ще разкажем за предимствата на нашите храни, които неслучайно заемат челни позиции в световните класации за Premium Pet Food for Dogs and Cats.

прочети още

Смяната на храната на вашето куче е по-сложна от това просто да изсипете новата му вкусотия в купа.

прочети още

Добавянето на растения и цветя в дома ви е чудесен начин да украсите и освежите пространството си. Въпреки това много родители на котки държат общи растения в цялата къща, без да знаят колко смъртоносни могат да бъдат те за техните котешки приятели.

прочети още

Happy Pets oбявява месец на котките и раздава подаръци Всяка поръчка на суха храна за котки от всички видове, марки и разфасовки ви гарантира подарък - гурме пастет GO! SOLUTIONS™ (90-100 гр.) А при поръчка на 5 бр. гурме пастета за котки от нашата гама отново получавате шести брой като подарък *Промоцията е валидна до изчерпване на наличните количества или до 10.02.2022 г.

прочети още

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които са от съществено значение за растежа и поддържането на почти всички тъкани на тялото, включително мускули, коса, кости и органи.

прочети още

Нежелана хранителна реакция (AFR) е фрапантна фраза, която може да се използва за описване на неподходящ отговор на съставка, открита в храната, често протеин. При кучета наблюдаваме хранителна непоносимост и хранителни алергии, като хранителните алергии водят до по-тежки симптоми. Истинските алергии включват отговор на имунната система, при който тялото атакува агента-нарушител (храна) и предизвиква буря от физически събития.

прочети още

Диетичните фибри са несмилаемата част от храната, която допринася за здравето на храносмилането и качеството на изпражненията. Диетичните фибри в храната за домашни любимци могат да имат различни благоприятни ефекти върху вашия домашен любимец, в зависимост от техните нужди.

прочети още

Полезна статия от Шърли Кълпин, която е свързана с чистокръвния кучешки свят от 45 години и отглежда ирландски сетери.

прочети още

Вашият домашен любимец може да ви подсказва чрез поведението си или чрез някои специфични проблеми със здравето или външни белези, че има чувствителност към храната и се нуждае от специална диета. В следващите редове д-р Дженифър Адолф ще ни запознае с някои особености, за които да бъдем бдителни и наблюдателни...

прочети още

Чували ли сте за ползите от кокосовото масло за домашни любимци? Не само, че има страхотен вкус, но, ако се дава редовно може да подобри кожата и козината на вашия домашен любимец, храносмилането и метаболизма, както и цялостната имунна функция.

прочети още

Панкреатитът е много сериозно заболяване и може да бъде животозастрашаващо и най-малкото може да причини усложнения през целия живот, като последващ диабет. Всъщност панкреатитът често протича едновременно с диабет при кучета.

прочети още

Лошата хигиена на зъбите може да доведе до възпаление на венците, което може да причини бактериални инфекции, засягащи органите на вашето куче, като сърцето и бъбреците им и в краен случай може да бъде фатално. За щастие има няколко лесни стъпки за насърчаване на здравето на зъбите на вашето куче.

прочети още

Протеинът е гореща тема в храненето на кучета, така че колко е достатъчно и колко е твърде много? Когато хората мислят за протеини, те обикновено мислят за месо, но има много източници на протеин. Някои от тях включват зърнени храни, семена, варива и зеленчуци.

прочети още

Въглехидратите играят важна роля в тялото на вашето куче. Въпреки че диетичните въглехидрати не се считат за основни хранителни вещества за кучетата и често погрешно се считат за пълнители, въглехидратите са важни за осигуряването на лесно смилаем, леснодостъпен източник на енергия.

прочети още

Минералните добавки се използват в сухата и мократа храна за домашни любимци, за да се гарантира, че рецептата съдържа всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Без тях храната може да не отговаря на хранителните нужди на домашния любимец.

прочети още

Високо кръвно налягане, диабет, артроза, дихателни проблеми - това са само част от болестите, които могат да сполетят домашния ви любимец в следствие на наднорменото му тегло. Въпреки, че са сладки и пухкави, когато качат някое друго излишно килце, любимците биват изложени на риск.

прочети още

Смята се, че поне една четвърт до половината от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са много домашни любимци с наднормено тегло! Това се случва поради различни фактори, като например заседнал начин на живот и прехранване с храна и лакомства.

прочети още

Изоставеният заради кожната си болест седеммесечен Старк се превъща в красиво и здраво куче, защото попада в точните ръце, получава адекватни грижи, лечение и... ХРАНА!

прочети още

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Панкреасът на вашата котка изпълнява две основни функции: произвежда ензими, които подпомагат смилането на храната и отделя инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато панкреасът е възпален, тези две основни работни места са инхибирани и ензимите, за които се предполага, че храносмилат храната, всъщност започват да атакуват панкреаса и могат да причинят значителна вреда.

прочети още

Поглезете сетивата на вашия любимец с вкусна и здравословна храна и той ще ви отвърне с цялата любов, на която е способен!

прочети още

Почетно второ място за канадския производител Petcurean, чиито марки храни са отличени като едни от най-качествените. Първо място за марката Now Fresh® в категория "Кучешки храни без зърно".

прочети още